Tuesday 4 June 2013

3D nyomtató, azt hiszem megléptünk egy újabb szintet

Lehet vele vacsorát készíteni, ( Star Trek ) alkatrészeket pótolni, vagy teljes egészében használati tárgyakat nyomtatni, és mindezt legálisan, bárki, bárhol, bármikor. Azt hiszem ez óriási dolog. Ezzel véget lehet vetni az éhezésnek, a pazarlásnak és a szemét termelésnek. Mindent újra lehet haszonsítani, és el lehet tartósítani. Mivel az alapanyagok tartályokban vannak por formájában, - plusz olaj, víz, fűszerek stb. és egyéb szerek - ezért nem romlanak meg az élelmiszer alapúak sem, hiszen a különféle porok akár 30 év múlva is ugyanolyanok maradnak ezért elkészítve ízletesek és frissek lesznek.
A tudósok szerint, a jövőben a háztartás legfontosabb elemévé fog válni, és potom pénzért, 350 dollárét, vagyis 80 ezer forintért már hozzá lehet jutni egy egyszerűbb darabhoz. Persze ezzel nem fogjuk tudni ki nyomtatni álmaink autóját, de egy tudós szerint ez a technika lehetővé fogja tenni a jövőben az utazás és szállítás felgyorsítását, mert tulajdonképpen már csak kell egy gép ami az egyik végén szét szed, a másikon pedig összerak. Elég Stargate gyanús, mert a csillag kapu is ugyanezen elv szerint működik, szóval a sci-fi rajongók most bizonyítást nyerhetnek, köztük én is. 
Ugorjunk vissza kicsit az időben, és nézzük meg hogy jutottunk el idáig. Első körben egy brit tudós William Freese-Greene vetette papírra az elméletet, 1893-ban, de végül a gyakorlatba August Lumiere, francia mérnök ültette, 1903-ban, amikor bemutatta a Vonat érkezése című 3D-s kisfilmet. Ennek kapcsán joggal kötik őt a film feltalálásához is. Sok háborús évtizednek kellet eltelnie, mire a széles közönség számára is elérhetővé vált a 3D élménye, és ezzel párhuzamosan a 3D technológiában rejlő lehetőségek felmérése. 
Ez a technika mentett már meg csecsemőt a fulladástól, megreformálta a konyhát, amivel rengeteg szenvedést, éhezést, pazarlást és szemetelést lehet megszüntetni. Használják mindenhol, mert gyakorlatilag bármit ki lehet vele nyomtatni, ami bele fér, tehát alkatrészeire szedve bármit, persze ez függ a gép komolyságától is. Így született meg az első teljes egészében nyomtatott fegyver, aminek az elkészítésnek menetét közzé tették a neten. Persze, vannak országok, államok ahol a fegyver tartás nem engedélyezett, de ez már más téma. Egyszóval, ez mindent meg változtat, szebbé teheti, de rombolhatja is világunkat. 
Az európai rendvédelmi szervek azt nyilatkozták, hogy fokozottan figyelni fognak a nyomtatott eszközökre, és használatukra, bár egyesek szerint ez nem fog változtatni a bűnözési rátákon, mert sokáig és sokan fognak még ragaszkodni a hagyományos fegyverekhez.
Az érdekesség az, hogy ezt az egész kutatást a NASA finanszírozta. Anjan Contractor mérnök és csapata hat hónapot kapott, és 125,000 dollárt, hogy megalkossanak egy olyan eszközt, amivel képesek biztosítani az asztronauták étel és ital ellátását egy hosszabb, például egy Mars expedíció során. A szerkezetet, RepRap névre keresztelték.
Itt találkozik a sci-fi és a tudomány, amit valaki ki talál azt más megvalósítja, tehát mondhatjuk hogy a fantázia nélkülözhetetlen eleme az emberi létnek. A határ a csillagos ég, és én bízom benne, hogy az emberek vannak annyira érettek, hogy ezt ne magunk ellen, hanem a hasznunkra fordítsuk. 

No comments:

Post a Comment